Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Αμπελοοινική Τεχνογνωσία


Ημερομηνία:
02.11
Ώρα:
09:00 έως 17:00
Τόπος:
ΑΤΕΙ Αθήνας
Διεύθυνση:
Αιγάλεω
Κατηγορία:
Ημερίδα

Περισσότερες Πληροφορίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τριπτόλεμος», διοργανώνεται από το ΑΤΕΙ Αθήνας , σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ημερίδα με τίτλο: «Σύγχρονη Αμπελοοινική Τεχνογνωσία και Νεανική Επιχειρηματικότητα», την Παρασκευή 2/11/2012, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ Αθήνας (Αιγάλεω).
Η δράση αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά με το πρώτο θεματικό σεμινάριο βραχείας εκπαίδευσης για νέους (αμπελουργία – οινολογία) που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής). 

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης οίνων στους τιμοκαταλόγους


Ένα βήμα ακόμα για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της νοθείας στον τομέα των οίνων διαφαίνεται ότι πραγματοποίησε εμμέσως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Μ.Τ. και Π.Ε.) μέσω του ΥΠΑΝ, αφού στο σχέδιο των Κανόνων Διακίνησης / Εμπορίας προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.),
επέτυχε να συμπεριλάβει διατάξεις για την κατανάλωση οίνων σε καράφα στα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κλπ), που αφενός μεν προστατεύουν τον καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει την προέλευση του οίνου που καταναλώνει, αφετέρου δημιουργεί ένα σημείο αφετηρία στην τελική κατανάλωση, για την έναρξη διαδικασιών ιχνηλασιμότητας και εν τέλει την αντιμετώπιση θεμάτων νοθείας, ελληνοποιήσεων κλπ., διατάξεις τις οποίες επιμόνως ζητούσε η ΚΕΟΣΟΕ τουλάχιστον από το 2009.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ΚΕΟΣΟΕ, «είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, παράγει αποτελέσματα που δείχνουν ότι η ανοχή του φαύλου παρελθόντος έχει περάσει ανεπιστρεπτί, επιβάλλοντας στον τομέα υποχρεώσεις που στο μέλλον τουλάχιστον θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα του αμπελοοινικού κλάδου.
Με τη συμμετοχή της Δ/νσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, στην συζήτηση της εν λόγω Α.Δ., έπεισε το ΥΠΑΝ να συμπεριλάβει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται απαραίτητα οι ακόλουθες ενδείξεις είτε μεμονωμένα, είτε κατά ομάδες φαγητών - ποτών, με τρόπο που να γίνεται αντιληπτή η διάκριση αυτή στον καταναλωτή:
«Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή «προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια.
Προκειμένου για συσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες) αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε συσκευασίας σε ml.
Ειδικότερα για τους οίνους, που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η συσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους όπως αυτά αναφέρονται στην επισήμανση(ετικέτα) των εν λόγω οίνων, σύμφωνα με τους Κανονισμούς 1234/2007(άρθρο 118κε) και 607/2009 (άρθρα 55 και 56).
Επιπλέον ο καταναλωτής εφόσον το ζητήσει μπορεί η «μετάγγιση» του οίνου (σε προσυσκευασία μέχρι 60 lt) να γίνει παρουσία του και να του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης προσυσκευασίας.
Αυτό σημαίνει πλέον ότι τα σημεία εστίασης είναι υποχρεωμένα «να γνωρίζουν» και να ενημερώνουν τον καταναλωτή για την ακριβή προέλευση ή τον παραγωγό του οίνου που καταναλώνουν».
Πηγή:agrotypos.gr

Κρασί: Μεθυστικό άρωμα, πλούσια γεύση και υγεία


Πρώτος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, χρησιμοποιώντας το ως θεραπευτικό μέσο, ως φάρμακο. Προσοχή όμως γιατί η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο: δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες.
Αυτή η ισορροπημένη κατανάλωση μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20-60%, τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του άνω πεπτικού συστήματος, βελτιώνει την στομαχική λειτουργία, εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, βοηθά στη γονιμότητα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και αυξάνει την αντίσταση στη γρίπη. Ακόμη, προκαλεί ευεξία, καλή ποιότητα ζωής, μακροζωία και μικρότερη συχνότητα θανάτου κατά 10-20%.
ΤΥΠΟΣΚΡΑΣΙΟΥΙΔΙΟΤΗΤΑΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗΕΡΕΥΝΑ
ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ> Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάςΑυξημένη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών,‘ολιγομερικές προκυανιδίνες’2007, Παν/μιο Λονδίνου
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ> Αυξάνει το αντι-οξειδωτικό προφίλ > Μειώνει το οξειδωτικό στρεςΑντιοξειδωτικές ουσίες2007, University of Newcastle, Nutr.J
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ> Ευεργετική δράση σε νεφρικές παθήσειςΠροστατευτική δράση πολυφαινολών2007, University of Palermo, Nutrition
ΚΡΑΣΙ> Ευεργετική δράση σε καρδιοπάθειεςΣε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα2008, Université Joseph Fourirer de Grenoble, Am.Heart.J
ΚΡΑΣΙ> Ευεργετική δράση στην αρτηριακή πίεσηΠροστατευτική δράση πολυφαινολών2007, University of Palermo, Angiology
ΚΡΑΣΙ> Αύξηση HDL: ‘Καλής χοληστερόλης’
> Μείωση LDL: ‘Κακής χοληστερόλης’
> Μείωση ενδοαγγειακών θρομβώσεων
Αλκοόλη Κατεχίνες, Κερκετίνη ΣαλικυλικάΠαγκόσμια Μελέτη MONIKA