Πρώτος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, χρησιμοποιώντας το ως θεραπευτικό μέσο, ως φάρμακο. Προσοχή όμως γιατί η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο: δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες.
Αυτή η ισορροπημένη κατανάλωση μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20-60%, τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του άνω πεπτικού συστήματος, βελτιώνει την στομαχική λειτουργία, εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, βοηθά στη γονιμότητα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και αυξάνει την αντίσταση στη γρίπη. Ακόμη, προκαλεί ευεξία, καλή ποιότητα ζωής, μακροζωία και μικρότερη συχνότητα θανάτου κατά 10-20%.
ΤΥΠΟΣΚΡΑΣΙΟΥ | ΙΔΙΟΤΗΤΑ | ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ | ΕΡΕΥΝΑ |
ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ | > Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς | Αυξημένη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών,‘ολιγομερικές προκυανιδίνες’ | 2007, Παν/μιο Λονδίνου |
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ | > Αυξάνει το αντι-οξειδωτικό προφίλ > Μειώνει το οξειδωτικό στρες | Αντιοξειδωτικές ουσίες | 2007, University of Newcastle, Nutr.J |
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ | > Ευεργετική δράση σε νεφρικές παθήσεις | Προστατευτική δράση πολυφαινολών | 2007, University of Palermo, Nutrition |
ΚΡΑΣΙ | > Ευεργετική δράση σε καρδιοπάθειες | Σε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα | 2008, Université Joseph Fourirer de Grenoble, Am.Heart.J |
ΚΡΑΣΙ | > Ευεργετική δράση στην αρτηριακή πίεση | Προστατευτική δράση πολυφαινολών | 2007, University of Palermo, Angiology |
ΚΡΑΣΙ | > Αύξηση HDL: ‘Καλής χοληστερόλης’ > Μείωση LDL: ‘Κακής χοληστερόλης’ > Μείωση ενδοαγγειακών θρομβώσεων | Αλκοόλη Κατεχίνες, Κερκετίνη Σαλικυλικά | Παγκόσμια Μελέτη MONIKA |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου